Tältä sivulta voit lukea vuoden 2016 päivähoitomuutoksista. Mikä muuttuu ja miten se vaikuttaa yksityiseen perhepäivähoitoon tai hoitajan kotiin palkkaamiseen?
Varhaiskasvatuslaki
Elokuussa 2015 voimaan astuneen varhaiskasvatuslain mukaan jokaiselle päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olevalle lapselle tulee laatia varhaiskasvatussuunnitelma viimeistään elokuussa 2017. Uuden lain mukaan varhaiskasvatuksessa korostetaan pedagogiikan merkitystä. Samalla päivähoidosta annetun lain nimi muuttui varhaiskasvatuslaiksi.
Eduskunta päätti joulukuussa 2015 rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Lapsella ei ole myöskään oikeutta esiopetuksen ja perusopetuksen lisäksi järjestettävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen, jos vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Samalla kasvatettiin asetusmuutoksella päiväkodin yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja. Laki astuu voimaan 1.8.2016. Kunnat voivat itse päättää, toteuttavatko ne päivähoidon leikkauksia vai eivät.
Helsingin Sanomien (10.3.2016) mukaan nämä kunnat eivät rajaa päivähoito-oikeutta: Alavus, Espoo, Eura, Forssa, Helsinki, Karvia, Kemi, Kotka, Laukaa, Nokia, Parainen, Pedersöre, Raahe, Riihimäki, Tampere ja Uusikaupunki.
Yksityisen hoidon tuki
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen myötä vastaavat muutokset tehdään myös yksityisen hoidon tukeen. Kela maksaa 1.8.2016 alkaen alempaa yksityisen hoidon tuen hoitorahaa (63,93 e/kk), jos lapsella on oikeus 20 tunnin varhaiskasvatukseen (päivähoitoon) viikossa. Jos lapsen varhaiskasvatusoikeuden laajuus on enemmän kuin 20 tuntia, maksetaan suurempaa yksityisen hoidon tuen hoitorahaa (173,74 e/kk).
Vaikka kunnat voivat itse päättää, toteuttavatko ne päivähoidon leikkauksia vai eivät, lakisääteiset tuet muuttuvat kaikissa kunnissa. Joissain kunnissa muutosta kompensoidaan kuntalisällä, esimerkiksi Espoossa on päätetty maksaa jatkossa kuntalisää myös osapäivähoidosta.
Päivähoitomaksut
Opetusministeriön työryhmä ehdotti tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin, esitys kävi lausuntokierroksella ja hallitus antoi huhtikuussa 2016 korotuksista esityksen eduskunnalle. Uudet maksut oli määrä ottaa käyttöön syksyllä 2016. Ensimmäisen lapsen maksu nousisi 290 eurosta 354 euroon kuukaudessa. Eduskunnan sivistysvaliokunta ilmoitti kesäkuussa, että se on keskeyttänyt varhaiskasvatuslain asiakasmaksuja koskevan lakiesityksen käsittelyn. Asian käsittely siirtyy syksyyn 2016, eivätkä korotukset tule voimaan vielä elokuussa kuten aiemmin oli esitetty.
Kunnat voivat kuitenkin itse päättää, millaisia maksuja päivähoidosta peritään. Jos suunnitellut 22% korotukset toteutuvat, vaikuttanevat ne myös yksityisen päivähoidon hoitomaksuihin, vaikkei lakiluonnos varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista koskekaan yksityistä päivähoitoa.