Kun vanhemmat palkkaavat lapselleen hoitajan kotiinsa, ovat vanhemmat työnantajia, jolloin heillä on työnantajina velvollisuus hoitaa työnantajamaksut. Työnantajan lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ovat sairausvakuutusmaksu, työeläke, tapaturma,-ja työttömyysvakuutukset.
Kela pidättää verot yksityisen hoidon tuesta, mutta kaikki muut työnantajamaksut vanhemmat maksavat myös yksityisen hoidon tuesta.
Palkka.fi
Maksut voi hoitaa esimerkiksi palkka.fi -palvelun kautta. Palkka.fi-palvelu on kotitalouksille ja muille pientyönantajille suunnattu maksuton palvelu, jonka avulla palkanmaksaja voi muun muassa laskea palkkojen ja sivukulujen määrät sekä tehdä vaadittavat ilmoitukset ja tulostaa muistiinpanojen tositteet. Palkka.fi-palvelun avulla voi myös maksaa työkorvauksen. Palvelusta löytyy myös palkkalaskuri.
Tulorekisteri
Vuoden 2019 alusta kaikki maksetut palkat tulee ilmoittaa tulorekisteriin.
Tulorekisteriin ilmoitettavilla tiedoilla ei ole euromääräistä alarajaa, vaan kaikki tiedot on ilmoitettava. Palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin palkanmaksukohtaisesti palkkatietoilmoituksella. Tietojen ilmoittamisaika on pääsääntöisesti maksupäivä + 5 päivää.
Jos käytät palkanmaksuun Palkka.fi-palvelua, palvelu lähettää kotitalouden ilmoitukset automaattisesti tulorekisteriin. Sinun ei tarvitse siis tässä tapauksessa ilmoittaa tulorekisteriin mitään erikseen. Jos et käytä Palkka.fi-palvelua, tiedot voi antaa tulorekisteriin sähköisessä asiointipalvelussa verkkolomakkeella, jonne kirjaudutaan tulorekisteri.fi-sivulta.
Lue lisää: https://www.vero.fi/tulorekisteri/
Ennakonpidätys
Kun palkka ylittää 1500 euroa vuodessa, perhe maksaa ennakonpidätyksen työntekijän verokortin mukaisesti. Palkka koostuu rahapalkasta ja luontoiseduista kuten ateriaedusta. Verokortissa ei enää vuoden 2019 alusta alkaen ole palkkakauden tulorajoja vaan pelkästään yksi tuloraja koko vuodelle. Kaikki työnantajat käyttävät samaa verokortille laskettua veroprosenttia. Sivutuloille tai eri työnantajille ei enää lasketa eri veroprosenttia.
Jos työntekijä ei toimita verokorttia, toimitetaan 60% ennakkopidätys.
Kela saa ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnosta.
Ylityökorvaukset ja muut korvaukset lasketaan yhteen säännöllisen palkan kanssa ja ennakkopidätys toimitetaan näiden yhteismäärästä.
Luontoisedut
Palkka voidaan maksaa rahana tai luontaisetuna. Käytännössä luontoisetujen raha-arvot lisätään rahapalkkaan, josta ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksu toimitetaan.
Kun perhe luovuttaa aterian ilmaiseksi työntekijälle, kyseessä on luontoisetu, joka on palkansaajan veronalaista palkkatuloa. Luontoisedusta palkkaan luettava määrä on Verohallituksen vahvistama raha-arvo tai edun käypä arvo. Verohallitus vahvistaa vuosittain ravintoetujen raha-arvot.
Ravintoedun arvo on 7,15€ ateriaa kohden. Muut luontoisetujen arvot löytyvät Verohallinnon sivuilta.
Sairausvakuutusmaksu (aikaisemmin sosiaaliturvamaksu eli sotu)
Työnantajan sairausvakuutusmaksu on vuonna 2022 maksetuista palkoista 1,34 %. Työnantajan sairausvakuutusmaksua ei makseta alle 16-vuotiaalle eikä 68 vuotta täyttäneelle maksetuista palkoista.
Ennakonpidätyksen ja sairausvakuutusmaksun ilmoittaminen ja maksaminen
Hoitaja luovuttaa perheelle verokorttinsa, josta ilmenee veroprosentti. Perhe pidättää verot hoitajan palkasta verokortin mukaan ja tilittää pidättämänsä veron Verohallinnolle yhdessä sairausvakuutusmaksun kanssa. Perhe tilittää verot ainoastaan omasta maksettavasta osuudestaan, Kela pidättää ennakkopidätyksen yksityisen hoidon tuesta. Kela saa veroprosenttitiedon suoraan verohallinnolta, joten verokorttia ei tarvitse toimittaa Kelaan. Sairausvakuutusmaksu maksetaan koko palkkasummasta, myös Kelan maksamasta tuesta.
Ennakonpidätykset ja sairausvakuutusmaksu on maksettava viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 12. päivänä (esim. maaliskuun palkan ennakkopidätys ja sotumaksu maksetaan viimeistään 12.4.).
OmaVero-palvelu
Palkat, ennakonpidätykset ja työnantajan sosiaaliturvamaksu on ilmoitettava Verohallinnolle OmaVero-palvelun tai palkka.fi-palvelun kautta.
OmaVeroa ylläpitää Verohallinto. Palvelu on maksuton, ympäri vuorokauden auki oleva verkkopalvelu, jossa voi antaa veroilmoituksen ja tarkastella ilmoitettuja ja maksettuja veroja.
Yksityishenkilöt (esimerkiksi kotitaloustyönantajat) käyttävät kirjautumiseen pankkitunnuksia.
OmaVerossa voi myös maksaa veron.
Tapaturmavakuutus
Työnantajan velvollisuutena on ottaa tapaturmavakuutus työsuhteessa oleville työntekijöilleen. Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen tarkoituksena on korvata työssä sattuneista tapaturmista ja ammattitaudeista työntekijöille tai heidän omaisilleen aiheutuneet menetykset ja vahingot.
Vakuutuksen voi ottaa kaikista tapaturmavakuutusta hoitavista vakuutusyhtiöistä.
Tapaturmavakuutuslaki muuttui vuoden 2016 alusta. Vakuuttamisen pääperiaatteet pysyivät ennallaan. Hoitajan kotiin palkannut työnantaja on edelleen velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työtapaturmien ja ammattitautien varalta, mutta vakuuttamisvelvollisuuden raja on muuttunut euromääräiseksi. Työnantajan on otettava pakollinen vakuutus, jos palkkoja arvioidaan maksettavan vuoden aikana yli 1 300 euroa. Vakuuttamisvelvollisuuden raja on työnantaja- ja kalenterivuosikohtainen.
Tapaturmavakuutusmaksun suuruus vaihtelee työn vaarallisuuden ja toimialan mukaan, 0,3 - 8 %:n välillä.
Lastenhoitajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksu määräytyy lähtökohtaisesti palkan perusteella. Jos palkkasumma on niin pieni, että vakuutusmaksu jää alle minimimaksun, pitää kuitenkin maksaa vähintään minimimaksu. Minimimaksu on yhtiökohtainen, samoin muu tariffointi on yhtiökohtaista.
Työttömyysvakuutusmaksu
Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu vuonna 2022 on 0,5% . Vuonna 2020 palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on 1,5% palkasta.
Maksua ei peritä alle 17-vuotiaista eikä yli 65-vuotiaista työntekijöistä.
Työttömyysvakuutusmaksut maksetaan toteutuneen palkanmaksun mukaan. Työnantaja maksaa sekä työnantajan että työntekijän osuudet. Palkkasummaraja on 1300 euroa vuonna 2020. Alle 1300 euron palkasta ei tarvitse maksaa työttömyysvakuutusmaksua. Palkka ilmoitetaan tulorekisteriin ja työttömyysvakuutusrahasto lähettää maksun suorittamista varten maksulomakkeet.
Lue lisää Työttömyysvakuutusrahaston sivuilta: http://www.tvr.fi/fi/vakuutusmaksut/
Työttömyysvakuutusmaksun hoitaminen onnistuu myös Palkka.fi-palvelun kautta.
Ryhmähenkivakuutusmaksu
Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen tarkoituksena on turvata perheen välitön toimeentulo puolison tai lasten huoltajan kuoleman jälkeen.
Koska alalla ei ole valtakunnallista yleissitovaa työehtosopimusta, ryhmähenkivakuutusta ei ole pakko ottaa, mutta moni vakuutusyhtiö suosittelee sen ottamista vapaaehtoisesti. Maksu on keskimäärin noin 0,07% palkkasummasta. Vakuutus otetaan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen yhteydessä vakuutusyhtiön kautta.
TyEL
Kaikki yksityisalojen työnantajien, myös kotitalouksien, palkkaamat 17-67-vuotiaat työntekijät vakuutetaan työntekijöiden eläkelain (TyEL) mukaan. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa ja loppuu täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta. Eläkevakuutusmaksut maksetaan sekä suomalaisista että ulkomaalaisista työntekijöistä samalla tavalla. Alle 62,88 euron (vuoden 2022 tasossa) kuukausipalkoista ei kuitenkaan tarvitse maksaa eläkemaksua.
Työnantajan tulee ottaa vakuutus kuukauden kuluessa ensimmäisen TyEL-työsuhteen alkamisesta.
TyEL:n voi hoitaa missä tahansa työeläkeyhtiössä. Työeläkeyhtiöt löydät mm. www.työelake.fi-sivulta.
Sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja?
TyEL:n mukaan voit olla joko sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja.
Vakuutussopimusta ei tarvitse tehdä, jos työnantajalla ei ole vakituisia työntekijöitä tai jos hänen maksamansa palkkasumma puolen vuoden ajalta jää alle 9006 euron vuonna 2022.
Vakuutussopimuksen tarvitset, mikäli sinulla on jatkuvassa työsuhteessa ainakin yksi työntekijä tai työntekijöiden kuuden kuukauden palkkasumma ylittää yhtäjaksoisesti 9006 euroa (v. 2022). Eläkevakuutushakemus tulee tehdä kuukauden kuluessa palkan maksun alkamisesta. Sopimusasiakkaana saat maksuaikataulun lisäksi oikeuden mahdollisiin asiakashyvityksiin.
Vakuutussopimuksen voit halutessasi tehdä pienimmilläkin ansioilla kuin 9006 euroa puolen vuoden aikana tai jos teettämäsi ansiotyö on säännöllistä.
Mistä maksuista TyEL maksetaan?
Työntekijän eläke perustuu työnantajan ilmoittamaan vuosiansioon. TyEL maksetaan palkasta ja seuraavista verollisista korvauksista:
- ylityökorvaukset
- sunnuntai- ym. lisät
- vuosilomapalkat
- lomaltapaluurahat
- lomakorvaukset työsuhteen päättyessä
- luontoisedut (esim. auto-, puhelin- ja ateriaetu)
- sairaus- ja tapaturma-ajan palkat
TyEL maksuprosentit ja maksaminen
Vuonna 2022 kotitalouden TyEL-vakuutusmaksu on 25,85% bruttopalkasta (tilapäinen työnantaja) ja 25,85% (sopimustyönantaja). Työntekijän osuus sisältyy kokonaismaksuun.
Työntekijän osuus vuonna 2020 on seuraava:
- 17–52-vuotiaan työntekijän osuus on 7,15 %
- 53–62-vuotiaan työntekijän osuus on 8,65 %
- 63–67-vuotiaan työntekijän osuus on 7,15 %
Työnantaja maksaa koko eläkemaksun ja pidättää työntekijän osuuden palkanmaksun yhteydessä. Maksu maksetaan koko palkkasummasta, myös mahdollisesta Kelan maksamasta yksityisen hoidon tuesta. Jos koko palkka koostuu Kelan tuesta, maksaa työnantaja myös työntekijän TyEL-osuuden.
Eläkemaksu on työntekijälle verotuksessa vähennyskelpoinen, joten se tulee merkitä verovirastolle annettavaan vuosi-ilmoitukseen sekä työntekijälle annettavaan palkkatositteeseen.
Tilapäistyönantaja maksaa TyEL-eläkemaksut eläkeyhtiölle aina palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä. Sopimustyönantaja voi maksaa TyEL:n kuukausittain tai sovitun aikataulun mukaisesti ennakkomaksuna.
Palkanmaksukuukausi määrää vakuutusmaksun. Esimerkiksi joulukuussa 2021 maksettavista palkoista vakuutusmaksu maksetaan 20.1.2022 mennessä käyttäen vielä v. 2021 maksuprosentteja.
Eläkemaksut voi hoitaa esimerkiksi eläkeyhtiön verkkopalvelussa tai Palkka.fi-palvelussa.
Alle 1500 euron palkasta ei toimiteta ennakonpidätystä eikä sairausvakuutusmaksua
Kotitalouteen palkatulle työntekijälle, esim. lastenhoitajalle maksetusta palkasta ei toimiteta ennakonpidätystä, jos samalle työntekijälle maksetaan enintään 1 500 euroa vuodessa. Myöskään työnantajan sairausvakuutusmaksua ei tällöin tarvitse maksaa.
Vapautus koskee vain luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien maksamia suorituksia. Luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien on toimitettava ennakonpidätys tavalliseen tapaan, jos suoritus liittyy niiden elinkeino- tai tulonhankkimistoimintaan. Jos maksettava määrä on työntekijää kohti yli 1 500 euroa kalenterivuodessa, on koko summasta toimitettava ennakonpidätys ja maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu.
Jos palkkaa maksetaan useissa erissä, pidätysvapauden raja määräytyy kokonaispalkan perusteella. Esimerkiksi, jos työntekijälle maksetaan palkkaa 600 euroa kuukaudessa ja työsuhde kestää kolme kuukautta, on jo ensimmäisen kuukauden palkasta toimitettava ennakonpidätys ja maksettava siarausvakuutusmaksu. Jos 1 500 euron ylitys ei esimerkiksi ensimmäistä palkkaa maksettaessa ole tiedossa, mutta samalle henkilölle maksetaan myöhemmin samana kalenterivuotena palkkaa yli 1 500 euroa, ennakonpidätys on toimitettava siitä alkaen kun 1 500 euron raja ylittyy. Aikaisemmin maksetuista palkoista ei tarvitse toimittaa pidätystä. Työnantajan sairausvakuutusmaksu on kuitenkin maksettava koko vuoden palkkasummasta.
Vaikka kotitalouden ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä eikä maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksua enintään 1 500 euron suuruisesta palkasta, työnantajan on hoidettava muut työnantajavelvoitteensa normaalisti.
Ilmoitusvelvollisuus verovirastolle, vuosi-ilmoitus
Viimeiset vuosi-ilmoitukset annettiin vuodelta 2018. Tulorekisteri korvaa vuosi-ilmoitusmenettelyn. Lue lisää ilmoittamisesta vero.fi -sivulta.
Työnantajan muistiinpanovelvollisuus ja tositteiden säilyttäminen
Mahdollista tarkastusta varten kotitalouksien tulee tehdä maksamistaan palkoista muistiinpanot, joista ilmenee suorituksen saajan nimi, henkilötunnus, palkanmaksupäivä, maksetun rahapalkan määrä ja luontoisedun raha-arvo, maksetut kustannusten korvaukset sekä aika, jolta palkka on maksettu.
Työntekijälle annettava tosite maksetuista palkoista
Perhe antaa työntekijälle tositteen maksamastaan palkasta. Tosite on vapaamuotoinen, tai valmis kaavake löytyy myös netistä Työsuojelupiirin sivuilta. Tositteeseen merkitään koko palkkasumma huolimatta siitä, että osan palkasta maksaisi Kela tuen muodossa. Tositteessa tulee olla vähintään seuraavat tiedot:
Työnantajan nimi, henkilötunnus, osoite ja puhelinnumero
Työntekijän nimi, henkilötunnus ja osoite
Palkan ja siitä toimitetut ennakkopidätykset
Palkanmaksun ajankohta
Työntekijältä perityn työntekijän eläkemaksun ja työttömyysvakuutusmaksun määrä
Työn teettäminen yrityksellä
Jos työ on teetetty yrityksellä tai ammatinharjoittajalla, perhe ei maksa ennakonpidätyksiä, eikä muita työnantajamaksuja. Perhe on velvollinen tarkistamaan, kuuluuko yritys/ammatinharjoittaja ennakkoperintärekisteriin. Tarkistaminen tapahtuu Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta (www.ytj.fi). Palvelu on maksuton ja tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella.
Esimerkkilasku työnantajamaksuista vuonna 2020
Perhe on palkannut alle 25-vuotiaan hoitajan kotiin, jolle maksetaan rahapalkkaa 2000€/kk ja ravintoetua 142,80€ (21x6,80€/pv). Ravintoetu on palkansaajan veronalaista palkkatuloa eli palkka on yhteensä 2142,80 euroa.
Esimerkkihoitajan verokortin perusprosentti on 20%.
Kela maksaa palkasta 800€ yksityisen hoidon tuen muodossa suoraan hoitajalle ja perii summasta ennakkopidätyksen. Kaikki muut työnantajamaksut perhe maksaa koko palkkasummasta (= kelan tuki + perheen maksama osuus).
Perhe pidättää omasta osuudestaan ennakkopidätyksen eli 268,56€ ja tilittää sen verottajalle esimerkiksi omavero-palvelun tai palkka.fi-palvelun kautta.
Jos perusprosentti olisi kyseinen 20%, lisäprosentti 31% ja tuloraja olisi 1500€/kk, maksettaisiin ennakkopidätys 1500 euroon asti perusprosentin mukaan ja ylimenevä osa lisäprosentin mukaan.
Samalla perhe maksaa koko palkkasummasta sairausvakuutusmaksun joko omavero-palvelun tai palkka.fi-palvelun kautta. Esimerkin palkkasummasta sairausvakuutusmaksu 1,25% = 28,93€.
Esimerkin mukaisesta 2142,80 euron palkasta työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 9,64€. Perhe perii työntekijän palkasta työttömyysvakuutusmaksun 1,25% eli 26,79€ kuukausittain. Perhe tilittää työttömyysvakuutusmaksut Työttömyysvakuutusrahastolle heidän oman maksupalvelun tai palkka.fi-palvelun kautta.
Tapaturmavakuutus otetaan vakuutusyhtiöstä, joka laskuttaa vakuutusmaksut.
TyEL (25,2%) esimerkkipalkasta on 539,99 euroa. TyEL-maksun voi hoitaa palkka.fi-palvelussa tai esimerkiksi eläkeyhtiöllä voi olla omia maksupalveluita.
Työntekijän työeläkemaksun pidätetään työntekijän palkasta heti palkanmaksun yhteydessä ja tilitetään yhdessä oman maksun kanssa eläkekassalle. Työntekijän TyEL esimerkkipalkasta on 153,21 euroa.
Perhe tilittää hoitajalle palkan vähennettynä ennakonpidätyksellä, TyEL:n työntekijäosuudella ja työttömyysvakuutuksen työntekijäosuudella. Tilitettävä summa esimerkkilaskussa on 894,24 euroa.
Lisäksi hoitaja saa Kelasta yksityisen hoidon tuen vähennettynä ennakonpidätyksellä.