Joskus voi tarvita lastenhoitajaa illalla, viikonloppuna, päivällä tai vaikka kesäksi. Satunnaishoitajan palkkaamiseen liittyy myös työnantajavelvoitteita.
Mistä löytää satunnaishoitaja?
Voit estiä hoitajaa Hoitopaikka.Net:n hoitopaikkavälityksessä. Myös työnhakija voi jättää oman ilmoituksensa hoitopaikkavälitykseemme.
Naapurin tyttö, sukulainen tai tuttava voi olla hyvä lapsenvahti. Myös lastenhoitopalvelut kuten MLL ovat suosittuja.
Paljonko satunnaishoitajalle palkkaa?
Palkka on perheen ja hoitajan välinen sopimusasia. Hoitopaikka.Net:n viikon kyselyssä enemmistö maksaisi satunnaishoidosta noin 10 euron tuntipalkkaa. MLL:n ja Väestöliiton hinnat löytyvät netistä liittojen omilta sivuilta. Yksityinen perhepäivähoitaja pyytää omien taksojensa mukaisesti.
Pitääkö maksaa kaikki työnantajamaksut?
Työnantajamaksuista löydät tietoa työnantajamaksut -sivultamme. Työntekijän ikä ja maksettavan palkan määrä vaikuttaa työnantajamaksuihin seuraavasti:
- Jos maksat palkkaa enemmän kuin 61,37€ vuodessa ja hoitaja on 17-67-vuotias, sinun pitää maksaa TyEL-eläkemaksu. Maksut maksetaan myös silloin, kun palkasta ei tarvitse toimittaa pidätystä.
- Kotitalouteen palkatulle työntekijälle, esim. lastenhoitajalle maksetusta palkasta ei toimiteta ennakonpidätystä, jos samalle työntekijälle maksetaan palkkaa enintään 1 500 euroa vuodessa. Myöskään sairausvakuutusmaksua ei tällöin tarvitse maksaa. Sairausvakuutusmaksu ei koske alle 16-vuotiaita eikä 68 vuotta täyttäneitä työntekijöitä.
- Perheen on maksettava tapaturmavakuutusmaksu, jos palkkasumma ylittää 1300 euroa vuodessa. Jos perhe on velvoitettun ottamaan tapaturmavakuutuksen on sen huolehdittava myös työttömyysvakuutuksesta. Työttömyysvakuutusmaksu koskee 17-64 vuotiaita työntekijöitä.
Esimerkiksi, jos palkkaat kesäksi lapsille 16-vuotiaan hoitajan kymmeneksi päiväksi ja palkka jää alle 1500 euron, sinun ei tarvitse huolehtia mistään työnantajamaksuista.
Perheen maksamista palkoista on ilmoitettava tulorekisteriin.
Kotitalous voi ostaa palvelut myös yritykseltä/ammatinharjoittajalta, jolloin kotitalous vapautuu työnantajamaksuista. Työnteettäjä voi tarvittaessa tarkistaa työn suorittajan rekisteröintiaseman internetistä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta (www.ytj.fi). Kotitalousvähennyksen saamisen edellytyksenä on, että suorituksen saaja harjoittaa veronalaista toimintaa ja on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Esimerkiksi yksityinen perhepäivähoitaja on yrittäjä.
Saako kotitalousvähennystä?
Yksityinen päivähoito, johon saadaan Kelan tai kunnan tukea, ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Satunnaishoito sen sijaan on vähennyskelpoinen.
Lisää tietoa:
Katso myös MLL sivut!
Työsuojeluhallinnon Kesätöissä huomioitava työsuojelu ja työehdot (pdf)