Perhepäivähoito on hoitoa ja kasvatusta, jota järjestetään yksityiskodissa tai muussa kodinomaisessa paikassa, jota kutsutaan perhepäivähoitokodiksi.
Yksityinen perhepäivähoitaja on omassa kodissa työskentelevä yrittäjä. Yrittäjänä hoidat itse verosi, vakuutuksesi ja eläkemaksusi.
Kaupunki valvoo yksityistä perhepäivähoitoa.
Hoitolasten määrä
Päivähoitoasetus sanoo seuraavaa lapsilukumäärästä: "Perhepäiväkodissa voidaan samanaikaisesti hoitaa enintään neljää lasta mukaan luettuina perhepäivähoitajan omat lapset, jotka eivät vielä ole perusopetuksessa. Lisäksi voidaan hoitaa yhtä perusopetuslain (628/1998) mukaista esiopetusta saavaa lasta, perusopetuksen aloittanutta lasta tai sellaista kunnan järjestämässä osapäivähoidossa olevaa lasta, joka aloittaa perusopetuksen toimintavuotta seuraavana vuonna."
Saat siis ottaa hoitoon maximisssaan neljä alle kouluikäistä lasta ja yhden esikoulu/kouluikäisen puolipäivälapsen. Lapsilukumäärään lasketaan mukaan omat alle kouluikäiset lapsesi.
Lapsilukumäärää ei saa ylittää edes tilapäisesti, eikä kaupungeilla ole lupaa antaa "erikoislupia" tilapäisistä ylityksistä.
Lapsia voi kuitenkin olla kirjoilla enemmänkin, kunhan lapsia ei yhtäaikaisesti ole hoidossa kuin lain sallima määrä.
Perhepäivähoitajan koulutus
Lain sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista perustelujen mukaan perhepäivähoitajan tehtäviin suositeltava tutkinto olisi perhepäivähoitajan ammattitutkinto, mutta laissa tätä ei välttämättä edellytetä. Muu soveltuva koulutus voi olla esimerkiksi lähihoitajakoulutus, kunnan järjestämä perhepäivähoitajakoulutus taikka soveltuva täydennyskoulutus.
Useissa kunnissa koulutusta ei vaadita, mutta joissain kunnissa on alettu vaatia koulutusta tai sitoutumista koulutukseen myös yksityisiltä perhepäivähoitajilta. Joka tapauksessa koulutuksesta on varmasti hyötyä ja aivan varmasti vanhemmat arvostavat koulutusta hoitopaikkaa valitessaan. Vaikka sinulla olisikin jo liuta omia lapsia ja monta vuotta lastenhoitokokemusta, voit silti oppia uutta! Lisäksi koulussa voit luoda hyviä kontakteja muihin perhepäivähoitajiin. Monissa oppilaitoksissa koulutuksen voi käydä myös työn ohessa.
Perhepäivähoitajan ammattitutkinto (40 ov) on sosiaali- ja terveysalan toisen asteen tutkinto. Koulutus antaa valmiudet ja pätevyyden toimia yksityisenä tai kunnallisena perhepäivähoitajana yksin tai ryhmäperhepäivähoidossa.
Yksityinen perhepäivähoitaja etsii hoitolapset itse
Voit ilmoitella itsestäsi ja vapaista hoitopaikoistasi esimerkiksi kauppojen, neuvolan, leikkipuiston tms. ilmoitustaululla. Voit myös jättää ilmoituksesi esimerkiksi paikallislehteen tai Hoitopaikka.Net:n hoitopaikkavälitykseen. Myös yksityisten perhepäivähoitajien yhdistykset välittävät hoitolapsia. Oman alueen pph-ohjaajalle kannattaa mainita vapaista paikoista.
Tee aina kirjallinen hoitosopimus perheen kanssa! Sopimus voi olla itsesi tekemä tai valmis pohja.
Kaupunki hyväksyy hoitajat
Kun sinulla on hoitolapset tiedossa tai jo ennen sitä, otat yhteyttä alueesi päivähoidon ohjaajaan. Löydät oman aluuesi ohjaajan esimerkiksi netin kautta oman kuntasi kotisivuilta päivähoidon kohdalta.
Ohjaaja (tai joissain kunnissa ohjaajat) tulee käymään kotonasi tarkistuskäynnillä. Hän saattaa kysellä lasten päiväunipaikoista, katsoa ruokailutilan, kysellä miten aiotte liikkua (rattaat) ja missä ulkoilla. Myös turvallisuus-asiat kannattaa huomioida.
Ohjaaja hyväksyy sinut hoitajaksi ja antaa hyväksymisilmoituksen sinulle Kelaa varten. Joissain kunnissa hyväksymisilmoitus saatetaan toimittaa suoraan Kelaan. Hyväksymisilmoitus tarvitaan Kelan tukia varten.
http://www.kotitapaturma.fi/lapsiperheen-kodin-tarkistuslista/
Hoitajan rikosrekisteriote
Lain mukaisesti kunta/lääninhallitus pyytää hoitajalta rikosrekisteriotteen nähtäväksi.
”Jos yksityisten sosiaalipalvelujen tai yksityisten terveydenhuollon palvelujen tuottajan toimialaan kuuluu palvelujen antaminen alaikäiselle, tulee lääninhallituksen ennen luvan myöntämistä pyytää muuhun kuin työsopimussuhteiseen henkilökuntaan kuuluvalta henkilöltä, jolle kuuluu 2 §:ssä tarkoitettuja tehtäviä, nähtäväksi rikosrekisterilain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä.
Mitä 1 momentissa säädetään, koskee myös kuntaa, jonka tulee vastaanotettuaan yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta annetun lain 6 §:n tai lasten päivähoidosta annetun lain (36/1973) 28 §:n 1 momentin mukaisen ilmoituksen, pyytää henkilöltä viipymättä nähtäväksi ote rikosrekisteristä.”
Rikosrekisteriotteen tilaaminen
Oikeusrekisterikeskukselle on nyt mahdollista lähettää hakemuksia myös sähköisesti Suomi.fi -portaalissa olevilla verkkolomakkeilla.
Lomakkeet löytyy täältä: http://www.suomi.fi/
Lisätietoa otteen tilaamisesta http://www.oikeusrekisterikeskus.fi
Ote tai päätös lähetetään hakijalle postitse. Ote maksaa 12€.
Aloittamisilmoitus verottajalle ja verojen maksaminen
Yksityinen perhepäivähoitaja on yrittäjä. Aloittaessasi toiminnan sinun täytyy tehdä perustamisilmoitus verottajalle. Ilmoitus tehdään lomakkeella Y3, joka löytyy vero-sivuilta.
Perustamisilmoituksessa ilmoitat arvion vuosituloistasi, jonka perusteella verovirasto laskee sinulle ennakkoveron määrän ja lähettää sinulle laskut veroistasi. Ennakkoveron maksupäivä on aina kuun 23.päivä.
Veroa voi maksaa myös oma-aloitteisesti ns.ennakontäydennysmaksuna. Ohjeet ennakkotäydennysmaksusta löydät verohallinnon sivuilta. (Maksut ja palautukset -linkistä)
Työn alkaessa sinun täytyy ilmoittautua myös ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin ilmoittaudutaan samaisella Y3-lomakkeella.
Perhepäivähoitaja on vapautettu arvonlisäverotuksesta.
Verot maksetaan palkasta, josta on vähennetty hoitomenot.
Veroilmoitus
Yksityinen perhepäivähoitaja täyttää normaalin veroilmoituslomakkeen täydentäen siihen vuositulonsa.
Vaikka yksityiselle pph:lle riittää normaalin veroilmoituksen täyttäminen, osa hoitajista on tottunut täyttämään tai verotoimiston ohjeen mukaan täyttää liitteeksi ammatinharjoittajan lomakkeen 5. Ei ole väärin toimia näin, mutta lomakkeen täyttäminen ei ole välttämätöntä.
Lue lisää yksityisen perhepäivähoitajan verotuksesta ja ilmoituksista: https://www.vero.fi/contentassets/fa257e1650494f31814f233b62035275/yksityisen-perhepaivahoitajan-verotus.pdf
Yksityisen perhepäivähoitajan vakuutukset
Yrittäjäasemassa oleva henkilö järjestää työeläketurvan itselleen yrittäjien eläkelain, YEL:n, mukaan. YEL on otettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta.
Mikäli työtulot ylittävät 7 645,25 €/v (v.2017) on YEL pakollinen.
Hoitajalle suositellaan perhepäivähoitajan vastuuvakuutusta. Hoitajan tai perheen kotivakuutus ei korvaa työaikana sattuneita vahinkoja. Vastuuvakuutuksen hinta vaihtelee vakuutusyhtiöittäin.
Yrittäjän vapaaehtoinen työttömyyskassa
Lue lisää: http://www.syt.fi/ ja http://www.ayt.fi/
Starttiraha
Starttirahaa voidaan myöntää yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle ja ainakin vuoden 2007 loppuun myös palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi siirtyvälle. Vuoden 2005 alusta alkaneen kokeilun aikana starttirahaa on voinut saada muukin yrittäjäksi ryhtyvä kuin työtön. Starttirahasta on keskusteltu jo kyselty keskustelupalstallamme ja moni pph onkin kertonut saaneensa starttirahaa. Kannattaa kurkata keskustelupalstalle!
Työvoimatoimiston mukaan periaatteessa kaikilla yrittäjäksi aikovilla on mahdollisuus hakea starttirahaa.
Starttiraha on kuitenkin harkinnanvarainen tuki, joka on tarkoitettu yrittäjän toimeentuloksi alkuvaiheessa, jos yrityksestä ei vielä toimeentuloa tule. Jos pph aloittaa toiminnan täydellä hoitoryhmällä eli saa jo toimeentulon yrityksestään heti alusta lähtien, ei starttirahan myöntämiselle ei ole perusteita.
Lue lisää starttirahan myöntämisperusteista ja hakemisesta Mol:n sivuilta.
Yksityisen hoidon tuki
Yksityiseen päivähoitoon voi saada yksityisen hoidon tukea. Hoitolapsesi vanhemmat hakevat tuen. Vaihtoehtoisesti vanhemmat voivat valita alle 3-vuotiaan lapsen kohdalla kotihoidontuen.
Lasten yksityisen hoidon tukea haetaan Kelasta. Lomake löytyy mm. Kelan nettisivuilta (lomake WH1). Hakemuksen liitteeksi tarvitaan selvitys päivähoidon tuottajasta (lomake WH2). Hoitaja täyttää kyseisen lomakkeen.Liitteksi tarvitaan myös kunnan hyväksyntä hoitajasta (katso hyväksymisilmoituksesta ylempää tältä sivulta). Tuen voi hakea myös verkossa, Kelan asiointipalvelussa.
Päätös tuesta tulee niin vanhemmille kuin hoitajallekin. Tuki maksetaan suoraan hoitajalle/hoitopaikalle.
Turva työttömyyden tai sairastumisen varalta
Kela voi maksaa myös yrittäjälle äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa, erityishoitorahaa tai kuntoutusrahaa sekä sairauspäivärahaa.
Päivärahan laskentaperusteena käytetään hakijan YEL työtuloa eli Kela voi maksaa päivärahaa yrittäjälle, jos hänellä on voimassa YEL-vakuutus.
Lue lisää "yrittäjän sosiaaliturva"-sivuiltamme!
Omavalvontasuunnitelma
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista tuli voimaan lokakuussa 2011. Lain mukaan yksityisen sosiaalipalvelujen tuottajan on laadittava toiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi omavalvontasuunnitelma. Myös yksityiset perhepäivähoitajat laativat omavalvontasuunnitelman.
Saat apua aloittamiseen liittyvissä asioissa ja työssäsi
- omalta perhepäivähoidonohjaajaltasi
- Hoitopaikka.Net:stä
- Hoitopaikka.Net:n keskustelupalstalta löydät muita hoitajia
- yksityisten hoitajien yhdistyksistä