Yrittäjäasemassa oleva henkilö järjestää työeläketurvan itselleen yrittäjien eläkelain, YEL:n, mukaan. Koska yksityinen perhepäivähoitaja on yrittäjä, kuuluu hänen huolehtia itse eläkemaksustaan.
YEL on otettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta. Vakuutusta voi kysellä eläkevakuutusyhtiöiltä. Monella yhtiöllä vakuutuksen ottaminen onnistuu myös netin kautta.
YEL-vakuutusmaksut maksetaan työtulon perusteella. Mikäli työtulot ylittävät 8261,71 €/v (v.2022) on YEL pakollinen. Työtuloksi on hyvä laittaa vähintään 13 573 euroa, jolloin pääset työttömyysturvan piiriin.
YEL-maksu
YEL-maksu vuonna 2022 on 18-52-vuotiailta 24,10 %, 53–62-vuotiailta 25,6% ja 63–67-vuotiailta 24,10%.
Kun aloitat ensimmäisen YEL-vakuutetun yrittäjätoimintasi, saat 22 prosenttia alennusta YEL-maksuistasi 48 kuukauden eli neljän vuoden ajan.
YEL-maksut ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia.
YEL-työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaan
YEL-työtulo kannattaa yleensä pitää todellista työpanosta vastaavana, sillä se vaikuttaa laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan.
- Vuodesta 2004 alkaen YEL-työtulo on yrittäjän sairausvakuutuksen päivärahojen perusteena.
- Yrittäjien vapaaehtoisessa tapaturmavakuutuksessa käytetään maksujen ja korvausten määräytymisperusteena ns. vuosityöansiota, joka usein sovitaan yhtä suureksi kuin YEL-vakuutusten työtulo.
- Yrittäjien työttömyyskassaan liittyminen edellyttää, että työtulo on vähintään 13573 € / v.
- Työtulo vaikuttaa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan suuruuteen.
- Työttömyyskassan ja Kela:n työttömyyspäivärahojen saamisehtoa (ns. työssäoloehtoa) ei kerry ajalta, jolloin YEL-työtulo on pienempi kuin vähintään 1 283 e/kk (2022).