18.7.2013 20:23:23
Koko vuoden askarteluvinkit
Vinkit ja ideat on kerätty keskustelupalstaltamme.
Uusi vuosi
- Kartongille on piirretty himmeällä vuosi 2010 ja lapsi saa sitten silkkipaperituppoja liimailla siihen päälle numeroiksi.
- Mustalle kartongille kun laittaa värikynillä / liiduilla uudenvuodenraketit niin tulee mukavasti hommaa vuoden alkuun!
- Tina-askartelu: fooliota käteen ja lapset saavat rytistää sen ja liimata pahville.
- Vuosilukuväritys: väritys tehtävä paksunnetut numerot ja saavat värittää ne.
- Meillä on tehty ilotulitus taulu. Valkea paperi ja vesiväriä. Olen pudottanut erivärisiä pisaroita paperille ja lapset ovat saaneet puhaltaa pillillä tai ilman. Pisarat leviää ja siihen päälle ravistellaan hilettä kun kuivuvat liika hile karistetaan pois ja työ on valmis. Työn voi tehdä myös sormiväreillä sivelintä käyttäen.
Talvi
- Talvinen oksa .Tarvitset koivun oksan tai vastaavan, valkoista silkkipaperia ja paperiliimaa. Jokaiselle lapselle oma oksa ja silkkipaperista revittyjä/leikattuja paloja joita rypistetään palloiksi ja liimataan oksiin. Helppo ja voi tehdä pientenkin kanssa.
- Sormiväreillä maalataan siniselle kartongille lumimaisemaa ja siihen saa sitten halutessaan lisätä silkkipaperi palleroita.
- Ollaan ulkona "askarreltu" lumipaloista erilaisia rakennelmia.
- Me tehdään paljon ikkuna koristeita "lasityö" (kartongista ja silkkipaperista) . Näin tehdään esim. lumiukkoja, lintuja jne.
- Ollaan väritetty hiihtäjien kuvia, lumilinnan rakentajien kuvia,lumiukontekijöiden kuvia.
- Paperipallo systeemillä ollaan tehty lumiukkoja. Joskus on tehty pumpulista lumiukkoja.
- Suklaarasioissa on se valkoinen paksu suojapaperi. Kun siitä repii päällimmäisen kerroksen pois alta paljastuu eläväpintainen valkoinen paperi. Sitä voi käyttää talvisiin askarteluihin. Eikä maksa mitään :)
- Me ollaan tässä tammikuun aikana tehty lasten kanssa puput repimällä osat kartongista ja liimaamalla yhteen, lopuksi piirrettiin silmät viikset jne. tussilla.
- Talitintit/punatulkut kartongista leikkaamalla, siiviksi taiteltiin haitaritaitoksille harmaata paperia, joka sitten ujutettiin lintuun leikkaamastani reiästä ja levitettiin auki, nämä johonkin roikkumaan.
- Taikamaalausta: lapset piirsivät valkoisilla kynttilänpätkillä vesiväripaperille lumiukkoja ym. minkä jälkeen maalattiin päälle sinisellä vesivärillä värjätyllä vedellä ja piirrokset tulivat näkyviin.
- Pumpulilapuista teette lumiukon vaikka siniselle paperille. Silmät, nenän, hatun, kaulahuivin ym. ihan omalla tyylillä.
- Lumiukot vessapaperirullista, maalaatte rullat valkoisiksi,tai pahvista ympyröitä,koivun oksa luudaksi,hattu mustasta pahvista,liina värikkäästä ja koko komeus värilliselle taustapahville...
- Pakkasukot -siniselle/tummalle paperille valkealla saa lapsi piirtää omanlaisen pakkasukon vahaväreillä. meillä ainakin ihmettelevät miksi valkea ei näy kun piirtävät tavis valkealle nyt näkyy tummaa vasten :D
- Talvisia eläimiä isolle pahville: esim.karhu talvipesään, jänis,siili nukkumaan lehtikasaan lumen alle,lintuja puuhun:punatulkkuja jne.
- Lintuja ikkunaan linnun vartalo,siivet ja puna/keltainen maha...
- Revitte valkoisesta paperista pallon muotosia ja tehkää lumiukko niistä
- Lumihiutaleita paperista.
Kevät ja pääsiäinen
- Pajunkissat: Sininen paperi taustaksi ja lapsi leikkaa, jos osaa ruskeita oksia, pelkistä suikaleistakin saa sommiteltua oksan. Silkkipaperista mytätään valkoisia palloja kissoiksi ja liimataan oksaan.
- Tehtiin lasten kanssa auringonkukkia tänään. Syvän paperilautasen pohjapuolelle liimattiin lasten leikkaamat keltaiset terälehdet ja keskelle lisää liimaa ja ruskeasta silkkipaperista rypistettyjä myttyjä.
- Ennen palmusunnuntaita tehdään virpomisvitsat ja harjoitellaan virpomislorua, kukin oppimallaan tavalla :)
- Istutetaan rairuohoa tai vaikka krassia, joka voidaan sitten yhdessä syödä tomaattisalaatissa tai voikkarin päälle ripoteltuna.
- Pääsiäistä ennen voidaan värjata munia sipulinkuoriliemessä. Jos lapset värittelevät vahaliiduilla jo keitettyjä munia, voidaan ne upottaa sipuliväriveteen yön yli. Silloin väri tartuu munankuoreen ja kuviot jäävät näkyviin.
- Etelän matka. Teette ensin lentokoneet paperista. Seuravana päivänä sitten palmuja auringon ja sitten myöhemmin etelän eläimiä kuten norsuja kiraffeja jne.
- Sirkus. Ensin sirkusteltaa ja sitten vähän pellejä, hevosia jne. Tätä sirkus aihetta voi käyttää muuhunkin kuin vain askarteluun esim jumppaan.
- Meillä on tehty tipuja kartongista niin että piirrän itse lapsen käden kuvan. Se leikataan, peukalosta tulee pää johon liimataan nokka ja piirretään silmät, muihin sormiin liimataan höyheniä.
- Tipu. Piirretään lapsen jalka ja molemmat kädet kartongille, voi olla vähän eri sävyisetkin. Jalkaosa laitetaan
- kantapää ylöspäin, siihen nokka ja silmät. kädet liimataan jalkaosan taakse niin että sormiosat osoittaa sivuille, niistä tulee tipun siivet. Tähän voi laittaa höyheniä joko alaosaan pyrstöksi tai siipiin.
- Raeruohopurkki eli viili purkin reunoihin oli liimattu keltaista revittyä paperia. Sitten sisälle laitettu raeruohot kasvamaan. Isommat oli sitten sinne reunoille ja sisälle väkertänyt jotain tipua ym.
- Leikkaa kartongista munan muotoisia paloja. Lapset voi koristella niitä esim. sormivärillä tai liimata niihin silkkipaperia yms.
- Naminamipurkit on oivallisia pieneen raeruohoon, ovat valmiiksi jo värikkäitä. Nokan voi maalata siihen kohtaan mistä purkki avataan ja perään voi liimata sulkia.
- Kartongista iso munanmuotoinen pala, jonka keskelle iso aukko, niin että munasta jää vain reunat. Sisälle aukon peittävä pala kontaktimuovia. PIenetkin lapset osaavat asetella muoviin silkkipaperinpaloja, höyheniä tms.
- Paperista leikataan perhosen ääriviivat, liimataan se pyykkipoikaan kiinni. Perhosta voidaan ensin vähän värittää / maalata vesiväreillä. Hauskat perhoset sopivat esimerkiksi kukkapurkkien koristeeksi.
- Kaksi tyhjää vessapaperirullaa, päällystetään ne värillisellä paperilla. Liimataan yhteen pitkistä sivuista ja laitetaan pitkä naru kaulahihnaksi. Ja mitä saatiin aikaan: KIIKARIT! Yhdessä vain metsäretkelle kiikaroimaan!
- Herneitä kasvamaan jugurttipurkkiin. Ei tarvitse kuin multaa ja kuivattuja herneitä, herneet kannattaa laittaa likoon kunnes niissä alkaa näkyä vähän itua. Versot voi vaikka syödä.
- Kertakäyttömukin sivut leikataan suikaleiksi ja pohjalle liimataan silkkipaperimyttyjä, näin saadaan kivoja ja helppoja kukkia.
- Tehtiin lasten kanssa munakennosta leikkaamalla puolikas munankuori josta tipu kurkistaa..tuo munakenno maalattiin valkosella sormivärillä,ensin leikattiin reunat että oli niinku haljennut munankuorenpuolikas.Sitten kahesta erikokosesta massapallosta se tipu joka maalattiin joko sormivärillä(kestää kuivua kauemmin) tai ihan tussilla värjättiin keltaseksi.sit tipulle punasesta tai oranssista kartongista nokka ja silmät tussilla tai jos on noita valmiita silmiä ja pyrstöksi höyhen.Sit lopuksi liimattiin tipu siihen munankuoreen.
- Vappukukka/kevätkukka: vessapaperirullan voi antaa lasten maalata, vesiväreillä, sormiväreillä
- tai jos taitava(isompi lapsi) vaikka tusseilla vihreeksi. Se saa kuivua seuraavaan päivään ja sitten/sillä aikaa voi tehdä kukkaosan. Pahvista leikataan halutun mallinen kukan terälehdet ja sen voi maalatakkin jos on valkeaa pahvia. Keskusta kukalle rypistetään silkkipaperista pieniä myttyjä ja liimataan ympyrän muotoon kukan keskelle. Sitten liimataan kukkaosa paperiputkilon päähän.
- Leikkaa silkkipaperista pyöreän muotoisia palasia ja tee keskelle pillin mentävä reikä. Pujota silkkipapereita muutama pillin ympärille ja liimaa ne siihen kiinni. Silkkipaperia rypistämällä saa kukan terälehdistä aidomman näköisiä.Terälehtien keskeltä esiin jäävän pillin pään voi leikata saksilla suikaleiksi ja taivuttaa sivuille, niin että näyttää kukan keskiosalta. Lehdetkin voi toki halutessaan tehdä.
- Tosi helppo muna-askartelu,eli piirrät valkoselle kartongille munia jotka lapset saa taitonsa mukaan leikata ja sitten saa koristella,joko liiduilla tai vesiväreillä.sitten laitat munat roikkumaan naruuun.meidän omat lapset on tykänneet joka vuosi koristella näitä munia,vaikka onkin näin yksinkertainen askartelu!
Vappu
- Vappu-taulu johon voi maalata, piirtää, liimata vaikka serpentiiniä, "juttuja" ilmapalloja ja sitten ei kun oveen kiinni. HYVÄÄ VAPPUA!
- Ilmapalloaskartelu: ensin lapset saavat vesiväreillä värjätä paperin, sen kuivuttua piirrän siihen ilmapalloja, jotka lapsi leikkaa ja ne sitten liimataan paperille ja lisäksi lanka ilmapalloon kiinni, kiva ja helppo kaikille.
- Tehtiin nallen pää siis isohko johon ympyrä reikä keskelle ja kalvo sinne taakse, sitten kalvotusseilla silmät ja suu ja ikkunaan siitä tuli nalle-pallo.
- Vappuhattu, kruunut. Leikaan valmikksi..saavat sitten itse itse koristella! isommat saavt leikata itse ja koristella!
- Ilmapallo: kartongista, ääriviivat leikataan saksilla, sisempi rengas pistellään (eli ei voi olla kovin suuri, jotta jaksaa pistellä). Taakse liimataan silkkipaperi ja naruksi lankaa.
- Pellenaamari: valkoinen kertakäyttölautanen. Massapallo tms. kahtia, maalataan punaiseksi=nenä. Silmät esim. napeista tai piirretään, kivistä...suun voi piirtää, leikata huopakankaasta...hiukset esim. värikkäästä huovutusvillasta
- Itse ajattelin alustavasti tehdä lasten kanssa vappuhatut. Kartonkia kierretään kartionmuotoon (ns. velhonhatun muoto) ja hatun kärkeen voi liimata koristeeksi vaikka serpentiiniä roikkumaan. Kartonkiin voi myös piirtää, maalata tai liimailla erilaisia koristeita.
- Minä tein pari vuotta sitten lasten kanssa viipperät. Lapset sai itse värittää sormiväreillä neliön muotoisen kartongin kummaltakin puolelta (huom. nämä pitää tehdä hyvissä ajoin ennen juhlaa, että ehtii kuivua)
- ja minä sitten kokosin ne viipperiksi. Onnistui hienosti vuoden ikäiseltäkin =) Yhtenä vuonna tehtiin samalla tavalla vappuhatut, eli lapset väritti ja minä kokosin.
Äitienpäivä
- Hankitaan savea tai kipsi jauhetta ja jokainen lapsi osaa tehdä jonkinlaisen möntin johon painaa jalan kuva tai käden kuva kuivattaa sen ja jos haluaa niin maalaa sen ja näin on ikustettu lapsen käden/jalan jälki.
- Me teemme taikataikinasta lasten kämmenet. Pieninkin osaa. Äiti saa siitä pienen kipon/kupin.
- Tavallisen saviruukun koristelu maalaamalla ja siihen istuttaisi lasten kanssa jotain.
- Ostin kangaskasseja mihin maalasin itse kukan varren ja terälehdet ja lapsen käden jäljillä painettiin "kukan terälehdet". Tuli tosi kauniita kukkia!!
- Tein itse viime vuonna perhostikun...kartonki , perhosen muotoinen, silkkipaperia rypytys tai "väliin, jotta kuultaa, pitkägrillitikku sinne väliin, kiinni siihen, joskus tein myös niin et ostin orvokintaimia/laitettiin joku siemen itse ajoissa kasvamaan-ja sitten toi tikku siihen...
- Pullia, pikkuleipiä leipoo..jotain erilaista kuin ainainen askartelu
- Meillä istutettiin viime vuonna auringonkukkia tänä vuonna äidit saavat lahjaksi tomaatintaimen :)
- Keltaiset narsissien kukkaruukut ovat kauniita, olen aina säästänyt niitä edellisiltä vuosilta...
- Me ajateltiin tehdä äitipurkit eli koristellaan lasinen hillopurkki tai muu vastaava ja kirjoitan pienille lapuille jokaisen lapsen kertomia omasta äidistä, kauniita asioita tietenkin. Kortti siihen mukaan, eikä maksa paljon mitään.
- Kaksiosainen kortti, jossa joko valmis sydänaukko tai sen voi myös pistellä. Ensin korttia voi halutessa värittää/koristella kynillä. Liimaa kontaktimuovia aukon taakse, lapset voivat kontaktin päälle ripotella hilettä, paljetteja yms... Tulee hienoja ja onnistuu monen kokoiselta.
- Patalaput, ihan kaupasta ostetut vaaleat mihin pienimmät saa painaa käden kuvan ja isommat tekstiilitusseilla piirtää äidin kuvan.
- Lapsi kylvää kukansiemeniä ruukkuun esim Mustasilmäsusanna kasvaa aika nopeasti, joskun kylvetty Auringonkukkaa. Siemenpussit ovat halpoja ja säästän omien kukkien vanhat ruukut ja niitä maalataan, koristellaan tarroilla tai kiedotaan kauniiseen paperiin.
- Isoista puuhelmistä pujotellaan ohueen kuminauhaan äideille käsikorut
- Kauniin väristä silkkipaperia siksakille viikaten ja siihen noin 5 cm halkaisijaltaan ympyrän piirtäen. Kannattaa laittaa piirtämisen ja leikkaamisen ajaksi hakaneuloilla toisiinsa kiinni.Vihreän värinen pörröinen piipunrassi puoliksi ja toiseen päähän pieni silmukka. Jo kaksivuotias osaa pujottaa silkkipaperin piipunrassiin paperi kerrallaan ja lopuksi silkkipaperi rypistellään ruusukkeeksi. Silmukan lisäksi voi päähän laittaa värikkään helmen, joka liimaten tai rassin vartta taittaen.Näitä muutama, niin jopa on kaunis kukkakimppu tai voihan sen liimata vaikka korttiin kiinni.
- Äideille avaimenperät. Ostin jokaiselle kaks erikokoista puista palloa, nahkanyöriä ja metallirenkaan, mihin avaimen saa pujotettua. Jokainen piirsi ja koristeli itse omat puupallot.
- Meillä painettiin tyynyliinaan kuvioita. Homma toimi niin, että maalarinteipistä erikokoisia paloja tyynyliinalle, kukin laitteli mielensä mukaan. Sitten kangasvärillä maalailtiin( telalla). Lopuksi sai vielä töpötellä eri värisiä palloja. Tuli tosi mahtavia, eikä vieny hoitajaa konkurssiin. Tänään sitten paketoidaan, on tapetinjämiä varastossa, saadaan persoonalliset paketit. Ja on jännää miten saavat pidettyä salaisuuden. . .
- Kortti. Lapset liimailivat ympyröitä kartongille, niihin sitten varret ja lehdet ja upeat kukkakortit olivat valmiina, eikä tarvinnu hoitajan apua muuta kuin liiman säännöstelyyn.
- Meiltä löytyi ylijäämä palat lastulevyä, siis ihan pienet palat semmoset 10cmx15cm. Niihin ensin ohennettua sormiväriä pensselillä lapset maalaa taustaksi.(sininen), kuivui päiväuniaikana ja sen jälkeen teimme siihen sinisen päälle perunapainantaa sormiväreillä. kukkia , aurinko ja ohuella siveltimellä vihreellä ruohonkorsia alareunaan. kun kuivui, koristeeksi tarrakiinnitteisiä perhosia(semmosia joissa siivet ierti alustasta, eli vain keskivartalo liimataan.valmiiseen tauluun laitoin niittipyssyllä taustaan ripustuslenkin kiinni.
- Lapset pujottavat helmiä ohueen kuminauhalankaan ja kaikki äidit saavat helmet ja rannekorun.
Syksy
- Kärpässieniä vessapaperi rullasta&kertakäyttölautasista, sormivärit pintaan vaan. Soveltuu pienillekin. Sienille tehdään tietenkin metsä pahvilaatikkoon, sammalta pohjalle ja esim kuusia taustalle..
- Satupuu, joka elää vuodenaikojen mukaan: syksyllä siihen voi laittaa kontaktimuovin väliin liimattuja iloisen värisiä lehtiä (tietenkin lasten kanssa haettuja), punaisia omenoita, siilejä,jotka syksyllä asustaa puun vierellä ja jää lehtikasaan nukkumaan lumen alle talvella, talvella lunta oksille ja esim:oravia käpyä syömään ja joulun alla tonttuja puun taakse kurkkimaan. Keväällä voi askarrella puun lähelle pupuja ja esikoita tai narsisseja jne.
- Hillopurkit on myös mukavia, kartongista hillopurkki ja siihen silkkipaperista mitä lapsi haluaa:mansikoita, mustikoita,lakkoja,viinimarjoja... pienetkin osaa repiä ja liimailla. kansi päälle pahvista ja kylkeen tarralappu missä esim: liisan mansikkahillo 31.8.08..
- Kartongista siili johon liimataan piikeiksi havunneulasia. Pienemmille aikuinen leikka siilen ja pieni voi sitten laittaa niitä havuja siihen. Isommat voi leikata itse ja liimata havut.
- Haamut! Siis haamujahan ei ole olemassa niin meidän pitää sellaisia tehdä. Eli sitä itsestään kovettuvaa valkoista massaa ja siitä muovaillaan. Saavat kuivua ja sitten hienosäätöä silmiä ym. Sitten muropaketin kääntöpuoli käyttöön ja vesiväriä maun mukaan. Kun se on kuivunut, kasataan takaisin laatikon oloiseksi ja leikataan linnanmuureja niin haamuilla on koti. Vielä keltaisesta ikkunan kohdat ja mitä lapset sitten keksiikään yksityiskohtia.
- Me keräsimme vaahteran lehtiä, kuivattiin ja laitettiin kontaktimuoville, jossa pahvikehykset (pysyi muovikin hyvin paikoillaan). Sitten toinen kontaktimuovi päälle ja tuli hienot ikkunataulut!
- Maalasimme pihlajanlehdet nurjalta puolelta ja painoimme siitä kuvat kartonkiin. Sitten liimasimme sekaan oikeita pihlajanmarjoja.
- Vesiväreillä maalasivat paperille, siitä meinasin leikata vaahteran lehden muotoisen ja liimataan se sitten johonkin pahville tms ja koristellaan.
- Teimme joku vuosi lasten kanssa linnuille ruokaa. Sulatimme kookosrasvaa pannussa, sekaan pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Sitten ei kun astiaan jähmettymään ja linnuille ruoaksi
- Taulut, jossa metsää ja siihen puolukoita punaisella sormivärillä. Eli ruskehtava pahvi, jonka saa lapsi värittää täyteen (ei kuitenkaan mustta liitua). Siihen sitten sormella päälle töpötetään maalia, kuin puolukoita sinne tänne ja sitten vihreitä puoukan lehtiä samoin. Jokainen lapsi tekee näköisensä ja siihen taakse punainen pahvi kehykseksi niitataan kiinni.
- Me otettiin jokaiselle sankot ja menimme lähimetsään keräilemään lehtiä, marjoja, havunneulasia ym... Sitten piirsimme kädenjäljistä (okei, aika reilusti suurennettiin ;-)) puun rungon ja oksat ruskealle paperille. Leikkaisimme yhdessä ne, sitten liimattiin isolle valkoiselle paperille. Siihen sitten liimattiin niitä metsän antimia puun oksille. Mukavaa oli ja hienot tuli :-)
- Sienet vessapaperirullista. Lapset päällystää vessapaperirullat valkosella kankaalla/paperilla. Minä teen lovet sivuille. Lapset leikkaa sienille ruskeat tai punaset hatut ja laitetaan siihen loveen sitten kiinni se.
- Siilitaulu. Lapset leikkaavat siilin mallista. Liimataan se isommalle paperille ja piikeiksi liimataan havunneulasia. Päällystetään kontaktilla.
- Menemme lasten kanssa metsään, poimimme tuttuja sieniä, tatteja, haperoita,kanttarelleja. Laitan ne veitsellä kahtia, ovat kuin sienileimoja, laitetaan sormiväriin ja painetaan paperille. Tulee todella kivoja sienikuvia.
- Pujotelkaa pihlajanmarjoja lankaan ja tehkää siitä koru.
- Askarrelkaa juureksia, hedelmiä, marjoja esim. pistelemällä tai vaikka liimaamalla pohjalle paperi silppuja tai silkkipaperia tai vaikka makaroneja, jotka maalataan lopuksi oikean väriseksi.
- Maisemia voi liimailla neulasista, sammalista, kävyistä jne. maisemaan voi tehdä vaikka paperimassassasta toukkia tms. eläimiä.
- Painaa voi myös vaikka omenoilla tms.
- Maalatkaa kivistä eläimiä, peikkoja tms.
- Me tehtiin lasten kanssa syksyiset puut. Ensin maalattiin vesiväreillä paperi täyteen syksyn lehtien värejä. Värilliselle paperille liimattiin ruskeasta paperista leikatut puunrungot ja tuosta vesivärityöstä leikattuja lehtiä.
- Styrox-palloista, puolikkaista ja pienemmistä kokonaisista, paperilautasista ja syksyn lehdistä sieniasetelmat. Styrox-pallot ja lautanen maalattiin ja sen jälkeen liimattiin kasaan, ja lehtiä sienen juurelle. Nekin oli ihan kivat ja yksinkertaiset tehdä yhdessä pienenkin kanssa.
- Piirrä puun ääriviivat ruskealle paperille niin, että lapsen käsi on mallina. Ranteesta tulee runko ja sormista oksat. Leikkaa ja liimaa taustapahville. Sit ei kun vihreällä sormivärillä lehtiä maalaamaan ja oikeita pihlamanmarjoja oksiin liimaamaan. Tulee kivat puut, joissa muistona vielä lapsen käden malli
- Pilttipurkeista saa kivoja tuikkulyhtyjä, kun kieputtaa rautalankaa kahvaksi (purkin kaulaan) ja maalaa lasiväreillä(kestää ja kestää kulumatta) tai liimaa ja hilettä pintaan(edullinen). Isommat lapset voi tehdä purkille metalliverkon, josta se roikkuu (enemmän puuhaa).
- Pilttipurkeista saa säilytysrasioita koruille, nameille yms. kun liimaa kanteen kakkupaperia(kangaspala käy myös) ja kiertää silkkinauhan koristeeksi.Purkin kylkeen voi liimata marjan, sienen tai karamellin kuvan.
- Viilipurkeista (paperilla, silkkipaperilla, huovalla päällystämällä) saa kukkaruukkuja (multaa ja siemeniä/oasista ja asetelma), nappirasioita (torttuhillopurkissa ja tuorejuustorasioissa on kansikin), sienelle lakin (ja vessapaperirullasta jalka), puhelimen (pingota kahden viilipurkin väliin lanka), veneen (askartele masto ja purje vaikka jäätelötikuista ja servetistä/kankaasta)
- Savesta, taikataikinasta, kipsistä ja cernitmassasta saa monenlaista askartelua, jotka voi muovata tai/ja maalata (laittaa askartelutikkuja eläimeen esim siili. Tai tehdä aarteesta rintaneulan tai taulun, kun kiinnittää hakaneulan tai ripustimen taakse).
Isänpäivä
- Sormivärit on oiva juttu pienimmille. Lisäksi ollaan monesti piirretty paperille jotain ja sitten laitettu piirrustukset kehyksiin. Näin on isänpäivälahjana hieno itsetehty taulu. Myös liimaaminen sujuu pienimmiltä valmis pohja johon liimataan esim. silkkipaperi palloja
- Kirjanmerkki. Sellainen, minkä voi 2-vuotiaskin askarrella, kun taidot ei ole vielä niin kehittyneet.
- Jos ostaisi kunnollisia istuinalusia saunaan ja lapset painaisivat kangasväreillä niihin joko kädenjäljet tai jalanjäljet =) Ja tekstiksi jotain tyyliin "saunakaveri". Jokainen lapsi voisi tehdä kaksi, niin olisi sitten lapselle ja isälle omat alustat saunaan.
- Lapset koristelevat itse auton harjan (se missä toisessa päässä harja ja toisessa raappa) sormiväreillä ja hoitaja suihkuttaa lakan päälle
- Puisen henkarin voi koristella värikkäillä kangas/nahkatilkuilla
- T-paitoihin lapsen kädet, ehkä jalatkin.
- Laudankappaleeseen neljä naulaa kulmiin ja lankaa ristiin rastiin ja siitä syntyi kännykkäteline! Ohje lehdestä . . . siihen oli suunniteltu kännykän oloinen kortti, jossa lapsen nimi soittajan kohdalla.
- Pienten kanssa teen esim siten että lapset piirtelee paperille/pahville erivärisillä liiduilla sen minkä kukakin taitaa . sitten teemme vesiväreillä (jos muuta ei ole ) lapsen kädenkuvan - taitan sen kortiksi ja kirjoitan esim "Saralta " isänpäivänä 20111
- Me teemme hoitolasten kanssa heidän iseilleen heijastimet, lapset saavat piirtää haluamansa kuvan pieneen kartonkiin, toiselle puolelle heijastava kangas ja laminoidaan. Nyöritetään narut sitten niihin.
- Voisin antaa tälläisen korttivinkin, jonka toteutimme äitienpäiväksi eli piirrettiin kaksinkertaiselle (siis keskeltä taitettu) kartongille lapsen käden kuva, kun sen aukaisi niin sisällä luki onnittelut isälle. Niistä käsistä tuli siis se "lapsen hali" =). Yksinkertainen, eli sopii kaikille.
- Itse olen aikeissa painaa isille T-paidat niin, että lapset piirtää jonkin kuvan paperille ja sitten se skannataan tietokoneelle ja tulostetaan sellaselle T-paitasiirto paperille, josta silitetään paitaan kiinni.Saman voi toteuttaa lapsen valokuvalla ja kirjoittaa alle vaikka isi on best tai isin tyttö tai isin poika.Lapset jo kovasti odottavat pääsevänsä tekemään niitä.Kuva voi olla myös lapsen käden jäljet vuosiluvulla tms.
- Me aateltiin tehä isille pussukka20x10cm. ensin painamme kangasväreillä kuvan pintaan. auto, vene tms. ja alle perunaleimasimilla isä. sitten ompelen kaksi samankokoista palaa yhteen. isommat voi itse pujottaa narun neulalla.(sillä narulla supistetaan pussin suu kiinni.) pussiin voi vielä tehdä vaikka nekkuja tai tofeeta itse. ja kääriä ne folioon.
- Me tehtiin pari vuotta sitten puistossa kravatit. Eli pahvista kravatin mallinen kappale, johon kiinnitettin narut, että saa kaulan ympärille. Ja kravattiin sitten painettiin lapsen käsi ja oikein pienillä jalka. Ainakin meidän iskällä oli käytössä koko isänpäivän
- Oma muotoinen kuvio ja nätti koristelu, lanka päähän ja valmis!!! Helppo pienellekkin...
- Avaimenperä, jonka voi tehdä puusta, narusta, cernit-massasta tms. Cernit-massan muotoileminen onnistuu pieniltäkin ja massa kovetetaan uunissa. Äitienpäiväksi samasta massasta voi tehdä vaikka korun.
- Taulu, tai vain kiva kortti esim. lapsen käsi painetaan tai piirretään kortille ja jokaisen sormen kohdalle kirjoitetaan joku kiva teksti/lause isästä (hoitaja kyselee lapselta ja kirjaa ylös) esim. "isi on hyvä pelaamaan palloa" tai "isin lempiruoka on spagetti" jne.
- Lasi tai muki, jonka lapsi on itse maalannut. Tyynyliina, kassi, essu tms., johon lapsi on itse maalannut tai piirtänyt kangastusseilla.
- Kuulamaalauskortit. Paperi astian pohjalle, sormiväritiploja paperille ja kuulat astiaan ja eikun heiluttelemaan. On tosi hauskaa pienistäkin, eikä tule pahemmin sotkuja. Sitten voi liimata paperin kartongille ja vot että on hieno kortti ja taatusti kaikki erilaisia.
- Se perinteine jopa klassinen kortti johon laitat lasten kädet. Sormiväriä sivelet lapset käteen ja leimaat paperille, kuivuttua kynä käteen signeerausta varten.
- Kortille lapsen kädenjälki, käännä kortti niin että käsi on väärinpäin ja sitten piirrätte elefantille silmän, korvan ja hännän. =)
- Aattelimme toisen hoitajan kanssa tehdä nyt isälle tyynynpäällisen (ostaa valmiin) johon on painettu lapsen kädet. Keväällä teemme äitienpäivälahjaksi samanlaiset ja näin molemmilla vanhemmilla on samanlaiset.
- Itsetehnyt tuikut. Kaapista löytyy tyhjiä pilttipurkkeja ja lasimaalia. Antais vaan pienille pensselit käteen, niin että maalaisivat purkit sellaisiksi kuin haluavat. Sitten vaan tuikku sisään ja lahjapakettiin...
Itsenäisyyspäivä
- Ikkunakynttilät tehty aikasemmin saman ryhmän lasten kanssa ja viime vuonna maalattiin valkoisen kynttilän toinen pää siniseksi.
- Olen joskus tehnyt sabluunan suomen rajoista ja lapset ovat sitten töpöttäneet askartelumaalilla sisäpuolen ,lopuksi merkkasimme pääkaupungin ja oman asuinpaikan ,isommat halusivat merkata myös mummolat jos ne sijaitsivat eri paikkakunnilla. Kerran laitoin pienen suomisabluunan ja se maalattiin kiveen josta tuli paperipaino.
- Valkoisesta pahvista lippu. Iän ja taitojen mukaan joko lapsi itse piirtää sinisen ristn tai hoitaja tekee sen. Siniselle alueella liimataan sinisiä silkkipaperimyttyjä, myös valkoiselle valkoisi, jos siltä tuntuu.
Joulukalenteri
- Tein ison kuusen kartongista ja siihen joka päivälle joululaulun ja jokainen teki myös omat kuuset ja liimasivat omat laulut kuuseen. Sitten tänä vuonna ajattelin laittaa tarinat joka päivälle sellainen siis mikä olis niinkuin jatkoa aina edelliseen päivään.
- Disneyn paksu joulusatukirja josta luen aina yhden lyhyen sadun/pvä.
- Käytössäni on ns. toiminta kalenteri. Narussa roikkuu punaiseksi maalattuja puisia pyykkipoikia, jokaiselle työpäivälle omansa. Pyykkipoikaan olen kiinnittänyt sen päivän tekemisen. Eli siinä tulee toimintatuokio samalla. Kalenterin toteutamme välipalan jälkeen, sillä muu osa päivästä on niin kiireistä. Lapuissa lukee esim. joululaulut, joulusatu, askartelu, laululeikit, piirtely, muovailu ym. Kovasti ovt tykänneet. Iltaisin tai päiväuni aikaan käyn its kurkkaamassa mitä olen suunnitellut ja valmistan kyseisen tekemisen valmiiksi.
- Minulla käytössä iso pörröinen joulupussi, jonka suusta tonttu kurkistaa. Sisään laitan aamulla ennen muksujen tuloa jonkin pienen yhteiseen käyttöön tarkoitetun lelun, pelin, värikyniä ja joskus jopa herkkuja. Vuoroaamuisin lapset sitten saavat niitä sieltä poimia.
- Minä kirjoittelin eilen jouluisia loruja ja lauluja, joita sitten laitan joulupussiin. Lisäksi pussista saattaa löytyä piparimuotti, askartelujuttuja tms vinkkinä päivän ohjelmasta.
- Laitan joka lapselle seinälle värillisestä pahvista ruudukon jossa numeroituna 24 ruutua ( 1ruutu n.5x5cm) ja lapsi saa liimata jouluisen tarran tai kuvan oikean päivän kohdalle. Tänä vuonna ostin muumi joulukalenterin jossa joka päivälle muumihahmo, laitan pahvilaatikosta talon Muumeja varten, jokainen vuorollaan avaa luukun ja saadaan uusi hahmo leikkiin. Meillä on niin isoja lapsia että voidaan leikkiä pienillä tavaroilla.
- Minulla on jo vuosikaudet ollut käytössä tällainen joulukalenteri: leikkaan kartongista arkin korkuisen joulukuusen jonka koristelen kimalletussilla piirretyillä "punosnauhoilla". Sen jälkeen numeroin kuusen alhaalta alkaen numeroilla 1-23, numero 24 tulee ylös latvatähden paikalle. Teen 23 kuusenkoristetta paperista: , palloja, kynttilöitä, pipareita,joulukuusenkaramelleja yms. Jokainen lapsi saa vuorollaan liimata uuden koristeen kuuseen ja kuusen täyttyessä nähdään joulun läheneminen! Latvatähti asetetaan viimeisenä hoitopäivänä ennen joulua perheiden joulukahvituksen yhteydessä.
- Kuusi, johon lapsi saa itse laittaa joka päivä uuden tarran, sydän tai tähti. Kuusen saa kotiin kun joululoma alkaa. Yksi vuosi en ostanut tarroja vaan teimme itse koristeet, pieniä pahvinpaloja joita liimasimme kuuseen. Jokainen lapsi leikkasi värikkäästä pahvista irti pienen kuvan taitojensa mukaan. Ihan pienet laittoivat täplän sormivärillä, joka päivä eri värisen. Loppukuusta liimasimme kuusen pahville ja askartelimme siihen tonttuja ym. jouluista. väritimme lunta jne..
- Meillä oli viime vuonna piparikalenteri. Leivoimme jokaiselle lapselle oman ison piparin johon sitten kirjoitin sokerikuorrutteella nimen. Pipareihin narut ja roikkumaan samaan rivistöön missä roikkui 24 pientä rasiaa. Jokaisen rasian sisällä oli pieni karkki. Vuorotellen lapset saivat avata rasian ja "liimata taikaliimalla" eli sokerikuorrutteella namun pipariinsa. Viimeisenä hoitopäivänä ennen joulua avattiin kaikki rasiat ja näin jokainen sai viedä kotiin oman piparin, jossa oli 6 namua koristeena. Rasioissa oli vielä pienet joulurunotkin jotka sitten joka päivä luettiin.
- Viime vuonna teimme joulukuun aikana joulukuusta. Ensimmäisestä luukusta tuli kaikille paksusta huovasta leikattu kuusi jossa oli silkkinaru ripustamista varten. Sitten joka päivä rasiasta tuli jokaiselle lapselle samanlaiset koristeet kuuseen joita saivat sitten itse laittaa miten halusivat. Yhtenä päivänä tuli kultaista lankaa joka kiedottiin punokseksi, yhtenä päivänä latvaan piippurassista tehty tähti, oli pieniä erilaisia kimaltavia liimattavia koristeita ja tarroja. Viimeisenä hoitopäivänä ennen joulua jokainen vei kotiinsa sitten koristellun kuusen. Rasioina mulla on joulupapaerilla päällystteyjä tulitikkuaskeja joissa on numero päällä ja ne roikkuvat neljänä eri ketjuna ikkunassa silkkinauhaan liimattuna (neljässä nauhassa siis 6 rasiaa per nauha jotta ei tule liian pitkä jos kaikki 24 rasiaa laittaa samaan naruun).
Joulu
- Hyasintti wc paprurullasta. Yläosaan silkkipaprusta pyöritettyjä palloja, liimataan yläosa täyteen, varsiosa vihreällä ja lehdet siihen. Tosi nätti!
- Joulukuusi, kartongista joulukuusi, siihen huovasta punaisia palloja, ja hilekynillä kuvioita.
- Punatulkku, pahvista punatulkku, kartongista sitten musta yläosa ja punainen massukka, ja silmät piirretään, narulla roikkumaan ikkunaan, tosi nätti.
- Tontun voi tehdä wc paperirullasta.
- Vähän vaativampi tonttupari, mutta super ihana... munakennosta leikataan kaksi munakennon osaa, (ovat kaksi tonttua) päähän tonttulakit, kenno maalataan punaisella vaikka vesivärillä. Hiuksia hieman hatun alta näkyväksi, eteen valkoisesta paperista laulukirja ( siis taitetaan pieni paperi kirjaksi) ja siihen vähän nuotteja katsojaan päin, aivan kuin laulaisivat. Tulee tosi ihana.
- Helistimet tai marakassit: maalasimme valkoiset purkit askartelu maaleilla (siis ensin poistimme etiketin) värikkäiksi, sisään esim. riisiä, herneitä jne., teimme pahvista juuri suuaukon kokoisen ympyrän ja liimasimme sen huolella korkiksi, tähän päälle leikkasimme kankaasta hiukan suuremman ympyrän ja liimasimme sen pahvin kohdalta ja lopuksi sidoimme kankaan vielä ohuella narulla kaulan ympäri... kuivatimme ja eikun soittamaan!
- Tonttu: päälystimme harmaalla huovalla Actimel-purkin alaosan ja punaisella yläosan, liimasimme massapallon pääksi sitten silmät, hiukset, suut ym. ja lopuksi neuleputkesta tonttulakki päähän ja vielä ohut suikale harmaata huopaa kaulahuiviksi (isommat halusivat vielä mustaa huopaa vyöksi)
- Enkeli: jätimme Actimel-purkin valkoiseksi, pienistä hopeisista kakkupapereista liimasimme siivet selkään (kaksi kakkupaperia puoliksi taitettuina), eteen liimasimme pieniä hopea tähti tarroja koristeeksi ja taas massapallo pääksi, enkelin tukkaa hiuksiksi ja hopea piipuntrassi pannaksi ja tietty silmät ym...
- Piparimuotin avulla piirrän ruskeasta pahvista pipareita, joita koristellaan esim. silkkipaperitolloilla, kimalleliimalla... vähän kookkaammat muotit on tähän tarkoitukseen hyviä.
- Jouluomena tehdään keltaisesta pahvista, päälle liimataan punaisia silkkipaperitolloja ja lopuksi vihreästä lehdet.
- Punaisesta kartongista taas olen tehnyt tontun. Eli lähinnä pisaranmuotoinen kappale, pää jossa on tonttulakki mukana. Vanusta liimataan partaa, hatunreunaa ja tupsu, napeista silmät. Tonttulakin hiipan voi taittaa eteenpäin.
- Hoitaja tekaisee vihreästä kartongista kuusen ja pienet koristelee kuusen liimaamalla siihen tarroja ja muita pikkujuttuja.
- Joulukortit: olin leikannut valmiiksi valkean pahvin 7x12 paloja johon pienet ( 1v ja 1,5 ) punaisella tussilla saivat tehdä söherryksiä. Sitten liimattiin punaiseenpahviin 10x15. Lapsien nukkuessa, etsin töistä tonttulakkeja ja väritin ne punaiseksi ja tonttulakin alla olevaan lokeroon tein silmät tussilla vain pisteet.