2.1.2017 14:52:27
Ryhmiksen tai päiväkodin perustamisesta löytyy netistä melko huonosti tietoa. Jos harkitset ryhmiksen tai päiväkodin perustamista, kannattaa olla yhteydessä omaan kaupunkiin, josta saat tarkemmat ohjeet jatkoa varten. Kannattaa myös käydä tutustumassa ja jututtamassa oman alueen muita yksityisiä ryhmäperhepäiväkoteja.
Suunnittelussa kannattaa huomoioida, että
- Ryhmäperhepäiväkoti käsittää 2-3 hoitajaa ja 8-12 kokopäivälasta.
- Päivähoitoasetuksen mukaan, jos kolme perhepäivähoitajaa hoitaa samanaikaisesti enintään 12 lasta (niin sanottu ryhmäperhepäivähoito), tulee yhdellä perhepäivähoita30jalla olla vähintään sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen 5 §:n mukainen ammatillinen kelpoisuus (lähihoitaja).
- Toimitilana on yleensä asunto, jossa 3-4 huonetta.
- Tilojen täytyy olla ainakin kunnan, terveystarkastajan ja aluepelastuslaitoksen hyväksymät.
- Taloyhtiön hallitus ottaa kantaa siihen, hyväksyvätkö asukkaat taloon päivähoitotoiminnan.
Suunnitelmissa kannattaa miettiä mm. seuraavia asioita:
- Onko alueella päivähoidon tarvetta?
- Lasten päivittäinen hoidon tarve?
- Tiettyä kasvatussuuntausta painottava hoidon tarve?
- Toiminnan edellytykset?
- Toiminnan kustannusrakenne?
- Toiminnan kannattavuus, rahoitus, avustukset?
- Yrittäjyysmuoto?
- Toimintaan liittyvät velvoitteet?
Kustannuksia ovat mm.

- tilojen kunnostaminen ryhmikselle sopivaksi
- mahdollisten kalusteiden hankinta
- vakuutukset (tapaturmavakuutus, vastuuvakuutus, yel, esim. palovakuutus)
- vuokra
Kunta voi tukea päivähoitoyksikön perustamista ns. starttirahalla. Kela tukee yksityistä päivähoitoa yksityisen hoidon tuella.
Yrittäjyysmuodoksi voi valita yksityisen toiminimen, yhtymän, avoimem yhtiön, kommandiittiyhtiön tai osakeyhtiön. Myös jotkut päivähoitoyksiköt toimivat yhdistyspohjalta.
Lisää tietoa netistä:
Tampere, Päiväkodin tai ryhmäperhepäiväkodin perustaja
Helsinki, ohjeita päivähoitotilojen suunnitteluun (pdf)
STM, Päivähoidon turvallisuussuunnittelu (pdf)
Evira, hygieniaosaaminen
Carita Nurmi ryhmäperhepäiväkoti Sateenkaarikummusta kertoo ryhmiksen perustamisesta:
Jos ja kun olet suunnittelemassa ryhmiksen perustamista. Niin mieti tarkkaan! Haluatko sen omaan kotiisi vai erilliseen tilaan?
Jos haluat sen omaan kotiisi....siis todellakin kotiisi.
Niin sinun pitää olla varautunut, että sinulla on jokaiselle lapselle nukkuma/lepopaikka eli joko 8 tai 12 kpl:tta. Sama koskee ruokailua. Jokaisella oma paikka pöydän ääressä. syöttötuoleja tarpeeksi. Miten askartelut olet ajatellut sijoittaa...ryhmiksessä niille olisi hyvä olla ihan oma kaappi/laatikosto. Paljon leikkitilaa.... meille sanottiin, että asunnossa pitäisi olla neliöitä...lapset 7 m2 per lapsi ja hoitajaa kohden myös. Eli 8+2 tekee = 70m2 ja 12+3=105m2 eli aika ison tilan vaatii. :)
Palotarkastaja vaatii kaksi uloskäyntiä. Ja niihin semmoset "hätäuloskäynnin" merkit.... talvella piha pitää olla hyvin kolattu ja hiekotettu. Ettei tule haavereita. Pitää myös olla sammutuspeittoa ja vaahtosammutin ja joka nukkumahuoneessa palovaroitin jne... :) Loppu riippuu aika paljon alueen palotarkastajasta.
Terveystarkastajaa ei tarvitse kutsua jos teet omassa kodissa töitä (siis asut siellä). Muuten kyllä tarvitsee....ja sitten pitää tehdä omavalvontaa...josta neuvoo sitten terveystarkastaja. ja sitten tulee kysymykseen myös, että onko ilmastointi kuinka toimiva. Hygieniapassit pitää olla suoritettu teillä kaikilla.
Oli kyseessä sitten kahden tai kolmen hoitajan ryhmis. Kahden hoitajan ryhmiksessä ei hoitajilla tarvitse olla ammattikoulutuspohjaa. Mutta jos on kolme hoitajaa..... pitää kolmannen olla vähintään lähihoitaja tutkinnoltaan.
Ryhmikset voivat toimia samalla y-tunnus periaatteella kuin yksityiset perhepäivähoitajat tai he voivat luoda/perustaa yhtiön. Jolloin on vain yksi y-tunnus ja yksi tilinro jne.... Noista yritysasioista kannattaa käydä keskustelemassa oman paikkakunnan "yrityskeskuksessa" josta saa tukea. (esim....tad-center,generaattori jne....)
Toiminnalle tarvitaan kunnan hyväksyntä....
Eli ilmoitat tulevasta ryhmiksestä alueesi perhepäivähoidonohjaajalle. Joka tulee tekemään tarkistuksen yhdessä jonkun ylempi tahoisen kanssa. He kyllä ovat todella tarkkoja ja ilmoittavat heti jos joku asia tökkii.
Saman kaavakkeen täytät kuin yksityisenä perhepäivähoitajana aloittaessasi.
Kelaan tulee hiukan muutoksia. Laitat ruksin kohtaan päiväkoti...eikä perhepäivähoitaja....meillä ainakin tuet (kuntalisä) on korkeampia kuin yksit. perhepäivähoitajalla. Sinnekin kannattaa soittaa ja ilmoittaa minkä niminen porukka on jne... :) Ketä hoitajia siihen kuuluu ja ketä lapsia. :) Helpottaa kelan työntekijöitä. ja hyvässä lykyssä voi nopeuttaa käsittelyaikaa.